
BULUŞMALAR 10. SEZON (2024-2025)
10. Sezon boyunca on beş günde bir cuma akşamları 18:30 - 21.30 saatleri arasında bir araya geldiğimiz, alanında deneyim biriktirmiş kişi ve kurumları misafir ettiğimiz; sınıf ve sınıf dışı ortamlarda öğrenci, veli ve meslektaşları ile yaptığı çalışmaları dinlemek için eğitimcilerimizi ağırladığımız deneyim paylaşım akşamlarımızdır. Sezon boyunca toplam yirmi adet olacak Buluşmalar Yakın Kitabevi'nde (İzmir Alsancak'ta) yüz yüze düzenlenmektedir. İlgili herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.

Öğretmen Kulübü'nde 10. Sezon Başladı!
Buluşmalar'ın 300'üncüsü 13 Eylül 2024 Cuma günü 18:30'daydı.
Buluşmamızın ilk bölümünde "10. Sezona Merhaba!" dedik. Ekibimizden sevgili Yusuf Çağlayan'ın anlatımı ile bu sezon bizi neler bekliyor, bunlardan bahsettik. Ardından günün konuğu sevgili Doc. Dr. Zehra Akdemir Veryeri'yi misafir ettik. Sezonun ilk buluşması ve ilk dersi niteliğinde olan bu paylaşım, "Derslikten Yaşama Uzanan Bir Kültür Öğrenimi Üzerine Düşünceler" başlığı altında gerçekleşti. Erken yaş eğitiminde okul müfredatından ve sınıf ortamından başlayarak günlük yaşamın içine yayınlan bir "Kültür Eğitim Modeli" üzerine geliştirilen 7/70 AKADEMİ projesi hakkında konuştuk.
Günün son bölümünde ise buluşmaya ev sahipliği yapan yürütücülerimizden sevgili Aslı ve Erkan'nın çalışma grubu ile 'Açılış Sergisi'nin etrafında gezindik.

Buluşmalar'ın 301'incisi 27 Eylül 2024 Cuma günü saat 18.30’daydı.
İlk bölümde "Yenilikçi Öğretmenlik" başlığı altında psikolojik danışman ve psikoterapist sevgili Meltem Yamanyılmaz ile birlikte olduk. "Öğretmenlik, yaşamdaki roller arasında keyifli ve aynı zamanda en zorlayıcı deneyimlerden bir tanesidir. Öğrencinizin gelişim dönemleri hakkında ne kadar çok doğru bilgiye sahip olursanız ve kendinizi ne kadar iyi tanırsanız öğretmenliğin keyifli kısmı daha çok hayatınızda yer alacaktır. Gelişen ve hızla dönüşen dijital dünyayı takip eden öğretmen olmak da öğrencinin davranışlarındaki problemlerin daha çok sosyal ve duygusal alandaki zorluklardan kaynaklandığını anlamanızı sağlayacaktır." cümleleri ile kısaca özetleyeceğimiz bu buluşmada, öğrencilerimize öz değerlendirme kazandırmanın yollarını öğrenirken bizler de psikolojik sağlamlık üzerine çalıştık.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Firdevs Alkan Türkseven ile "Atık Mı? Bir Şans Daha Ver!" başlığı altında “Tüketimini azaltıp, tükettiklerinden kalanlara bir şans daha verebilir misin?” sorusuna örnekler üzerinden yanıtlar ardığımız ve alternatif davranışlar üzerine düşündüğümüz bir çalışma bizlerleydi.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili İlknur Berk ve Binnaz Yılmaz ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 302’ncisi 11 Ekim 2024 Cuma günü saat 18.30’daydı.
İlk bölümde “10 Adımda Hayatı Oyunlaştır“ başlığı altında sevgili Zeynep Aydın ile birlikte olduk. Eğitimde oyunlaştırma ve yenilikçi öğretim teknikleri alanındaki deneyimiyle öğretmenlere farklı kapılar açan Zeynep Aydın ile birlikte hayatımızı ve derslerimizi 10 adımda nasıl oyunlaştırabileceğinizi öğrenerek motivasyonu artıracak yaratıcı bir atmosfer oluşturmak üzerine konuştuk.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Ekrem Başarı ile aynı başlık altında bir devam çalışmasını tamamladık.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Fernur Durak ve Suat Ünverdi ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 303’üncüsü 25 Ekim 2024 Cuma günü saat 18.30’daydı.
2015 yılından bu yana devam eden çalışmalarımızın 10. sezonunda yürütücü ekibimizden sevgili Duygu ve Zeynep ile birlikte çalışma grubunun kolaylaştırıcılığında; ilgili eğitimcilerimizin katılımına açık ve ücretsiz olan Buluşmalar, Alsancak'taki Yakın Kitabevi ev sahipliğinde gerçekleşiyor.
İlk bölümde "CLIMA-KIT" başlığı altında Eğlenceli Bilim İş Geliştirme Koordinatörü sevgili Nilsu Eray ile birlikte olduk. Eğlenceli Bilim’in partner olarak yer aldığı Erasmus+ Projesi CLIMA-KIT kapsamında iklim eğitimine yönelik uygulamalı deneyler ve etkinliklere yer veren, öğretmenlere yol gösterici, öğrencilerin bilimsel altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak bir içerikten bahsettik ve öğretmenlerin sınıflarında uygulayabilecekleri proje çıktılarına ve modüllerine yönelik konuştuk.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Şebnem Demir ile "Okullarda Orman ve İklim Değişikliği" başlığı altındaki çalışmasını aktardı. İkinci sınıf öğrencileriyle birlikte yürüttükleri projede “Ağaçlar bizim için oksijen üretir” klişesini yıkıp; sera etkisi, fotosentez, karbon emisyonu, karbon çevrimi kavramları ışığında küresel iklim değişikliğini sistem düşüncesi araçlarıyla derinlemesine çalışmaları üzerine konuştuk.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Ayşegül Gül ve Beyzanur Tosun ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 304’üncüsü 8 Kasım 2024 Cuma günü saat 18.30’daydı.
İlk bölümde "Girişimciliğin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi" başlığı altında İzmir Karşıyaka’da faaliyet gösteren bisiklet taksi Kanguru’nun kurucusu sevgili Hazal Yıldırım ile birlikte olduk. “Girişimcilik nedir?, Herkes girişimci olabilir mi?” sorularına yanıtlar aradık. Girişimciliğin yalnızca iş kurmadaki önemini değil, aynı zamanda hayatımızdaki yerini ve katkılarını da ele aldık. Sıfırdan bir iş kurmanın ve bu süreçte atacağımız adımlarla birlikte, karşımıza çıkacak zorluklarla nasıl baş edebileceğimizi inceledik.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Murat Çelik ile "Girişimci Okul" başlığı altında bir çalışma yaptık. Değer yaratan, çözüm üreten, girişimci düşünce yapısına ve farklı bakış açılarına sahip gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen girişimci okul çalışmalarına odaklandık. Bir ortaokulda Erasmus+ projesi ile başlayan uygulamaları değerlendirdik.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Esen Cansu Öztürk ve Sinem Gündüz Şentürk ile Pecha Kucha (20x20) formatla bize heyecanlı dakikalar yaşattı.

Buluşmalar'ın 305'incisi 22 Kasım 2024 Cuma günü saat 18.30’daydı.
İlk bölümde "Eğitim Programları ve Gönüllülük Süreci" başlığı altında TEGV gönüllü uzmanı Aslı Özcan ile birlikte olduk. “TEGV’e nasıl gönüllü olabilirsiniz?, TEGV'de neler yapılır?, Gelir kaynakları nelerdir?, Eğitim programları ve içerikleri nelerdir?, İlkeleri nedir?, Gönüllü yönetimi nasıl yapılır?” soruları üzerine odaklandık.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Murat Çıtır ile "Okullarda Sivil Toplum" başlığı altında farklı sivil toplum kuruluşlarının okullarda farklı eğitim seviyelerinde oluşturdukları içerikler ve eğitim programları hakkında konuştuk.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Mehmet Tutsun ve Elif Tok ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 306'ncısı 6 Aralık 2024 Cuma günü saat 18.30’daydı.
İlk bölümde "Afet Durumunda Telsiz İle Haberleşme Ve Kriz Yönetimi" başlığı altında Levent Sarı ile birlikte olduk. Kanyon dağcısı olan Levent Sarı, bir dönem AKUT arama kurtarma ekibinde yer almıştır. Şu an TRAC (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti) telsiz operatörü olarak afet anında iletişimi sağlamak üzere gönüllü çalışıyor ve YAGİ antenler yapıyor.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Şermin Çetinkaya Sarı ile "Zeytinin, Zeytinciliğin Sosyokültürel ve Ekonomik Hayattaki Yerinin Disiplinlerarası Yaklaşımla Yaratıcı Drama Yöntemi ile Uygulanması" başlığı altında zeytin üzerinden kent kültürü etkileri üzerine konuştuk.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Oytun Cebeci ve Şevval Köksalan ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 307'ncisi 20 Aralık 2024 Cuma günü saat 18.30’daydı.
İlk bölümde "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Projesi" başlığı altında, kitap serisinin yazarları ile birlikte olduk. Kurtuluş Savaşı'nın sonunda elde edilen kazanımları, bayramlarımızı kutlama coşkusunu ve yakın tarihimizi unutturma çabalarına karşılık yeniden canlandıracak yapıtlar üretmek, çocuk okurda bugünkü bağımsızlığımızı ve haklarımızı o tarihlerde yaşanan mücadeleye borçlu olduğumuz düşüncesini geliştirmek ve evrensel insani değerleri çocuklara kitaplarla iletmek amacıyla ortaya çıkan sekiz kitaplık bir seri hakkında sohbet edindik.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Funda Uygun Sır ile "Açık Hava Sınıfı" başlığı altında eğitimin dört duvarla sınırlı kalmadığını, her mekanın eğitim yuvasına dönüştürülebileceğini ispatladığı açık hava sınıfı uygulamasını konuştuk.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Ekrem Başarı ve Nigar Mehdizade ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 308'incisi 3 Ocak 2025 Cuma günü saat 18.30’daydı.
Yürütücü ekibimizden sevgili Zeynep Gülçin ile birlikte çalışma grubunun kolaylaştırıcılığında gerçekleşecek etkinlik için saat 18.30’da yürütücü ekibimizden Ayşe’nin işletmecisi olduğu Cycle Kitchen’da buluştuk. Yanımızda getirdiğimiz atıştırmalıklarımızı paylaştığımız bir saatin ardından Tiyatrohane’ye geçip kulüp üyelerimizden sevgili Başak Fındıkçıoğlu'nun baş rölünü oynadığı "GACO" oyununu hep birlikte izledik.

Buluşmalar'ın 309’uncusu 17 Ocak 2025 Cuma günü saat 18.30’daydı.
İlk bölümde "Arama Kurtarma Nedir?, Arama Kurtamacı Kimdir?" başlığı altında BAKUT Arama Kurtarma ekibinden sevgili Fatih Coşkun ile birlikte olduk. Bir afet ülkesi olarak arama kurtarma ekiplerinin isimlerini sıkça duymaktayız. Ulusal ekiplerimizden olan BAKUT Arama Kurtarma ekibi ile birlikte arama kurtarmanın ne olduğunu, bir arama kurtarma gönüllüsünün neler yaptığını, nasıl eğitimlerden geçtiğini ve afet sahalarındaki deneyimlerini paylaştık.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Nur Dağlı ile "Afet Eğitimi ve Sınıfta Uygulaması" başlığı altında anaokulundan liseye kadar doğal afetleri öğrenmeyi ve öğretmeyi; afet bilgisini eğlenceli, anlamlı ve sürdürülebilir olarak eğitimle buluşturmayı konuştuk.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Özlem Karayiğit ve Gülnaz Çağlayan ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık..

Buluşmalar'ın 310’uncusu 31 Ocak 2025 Cuma günü saat 18.30’daydı.
İlk bölümde “Öğrenme Ortamlarında Sorgulayan Denemeler: Kapsayıcı Uygulamalar“ başlığı altında sevgili Dilşat Aktaş ile birlikte olduk. Kapsayıcı öğrenme araçlarını sınıf ortamlarında nasıl değerlendirebileceğimizi; çocuklarla ve gençlerle çalışanları güçlendiren, ortaklıklar ve farklılıklar üzerine birlikte düşünmeyi sağlayan oyun destekli, tartışma ve soruşturma kültürünü destekleyen bir grup çalışmasının yapısını konuştuk.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili İpek İpeksoy Hamarat ve Sema Güngör ile “Bir Düşünme Yolculuğu: Suç Kimde” başlığı altında P4C (Felsefe ile Düşünme) yaklaşımıyla yetişkinlere yönelik bir düşünce deneyimi yaşadık. Farklı bakış açılarını keşfederken kendi fikirlerimizi ifade etme ve savunma fırsatı bulacağımız açık uçlu sorular ve yönlendirmelerle şekillenen bu interaktif buluşmada, yargılardan arınmış bir ortamda kolektif düşüncenin gücünü deneyimledik.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Nesrin Aslan ve Aslı Fitoloğlu ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 311’ncisi 14 Şubat 2025 Cuma günü saat 18.30’da!
İlk bölümde “Dört Pencere Modeli ve Güvenli Bağlanmayı Seçmek“ başlığı altında Konak Psikoloji Merkezi’nden psikolog ve aile danışmanı sevgili Sinem Çatalyürek Kesiktaş ile birlikte olacağız. Çocukluk dönemimizde şekillenen bağlanma stilimiz, hayatımızın geri kalanında da kişiler arası etkileşimlerimizin niteliğini ve gelecekteki romantik ilişkilerimizde beklentileri, inançları, ihtiyaçları, duygu kontrol stratejileri ve sosyal davranışları belirleyen örüntüler olarak karşımıza çıkar. Bu buluşmada, kendi bağlanma stilimizi anlamak, tetikleyicilerimizi bulmak, ihtiyaçlarımızın ve sınırlarımızın farkına varmak ve böylece daha sağlıklı ve dengeli bir pencereden dünyaya bakabilmek üzerine konuşacağız.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Ayşe Yıldız ile “Orta Dünya’nın Sofrasında: Tolkien Evreninden Tarifler” başlığı altında Tolkien evrenine ve onun yemek kültürüne bir bakış atıp, Tolkien Evreninden Yemek Tarifleri kitabının yol göstericiliğinde kitaptaki karakterler ile lezzet dolu bir yolculuğa çıkacak, heyecan verici tariflerden birkaçını birlikte deneyimleyeceğiz.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Betül Sena Turgut ve Seçkin Kabal ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşayacağız.

Buluşmalar'ın 312'ncisi 28 Şubat 2025 Cuma günü saat 18.30’daydı
İlk bölümde “Niçin Köy Enstitüleri?" başlığı altında sevgili Haldun Cezayirlioğlu ile birlikte olduk. Eğitim tarihi konusunda geniş bir bilgi ve belge koleksiyonuna sahip Haldun Cezayirlioğlu ile Cumhuriyet döneminin en önemli kalkınma hareketlerinden biri olan Köy Enstitüleri'ni konuştuk. Döneme ait belge ve dökümanların aydınlattığı enstitülülerin hikayelerine odaklandık.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Fatmanur Al ile “HOP Çocukları Odağına Alan Bir Seyyar Oyun Parkı” başlığı altında konuştuk. HOP Seyyar Oyun Parkı projesi Superpool tarafından Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle şehirlerde erken çocukluk konusunu işleyen Kent95 programı kapsamında geliştirildi. Kent95, kente 95 cm’den yani 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun boyundan bakabilmenin sağlayacağı faydaları ve bunun yöntemlerini yerel yönetimlerle tartışmaya açan bir program.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Burçak Temel ve Uğraş Demir ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 313’üncüsü 14 Mart 2025 Cuma günü saat 18.30’daydı
İlk bölümde “Çocuk İstismarı: Öğretmenler İçin Yol Haritası" başlığı altında Behçet Uz Çocuk Hastanesinde çocuk gelişimci sevgili Sevi Arısın ile birlikte olduk. Çocuk istismarını tanımak, istismara uğramış çocuklarda görülen fiziksel, duygusal ve davranışsal işaretler nasıl okunur, çocuk izlem merkezi nedir ne iş yapar, işleyiş ve bildirim süreçleri ile öğretmenlerin istismar mağduru bir çocukla karşılaştıklarında izlemeleri gereken adımları, çocukla doğru iletişim kurma yöntemleri üzerine konuştuk.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Cansu Öztürk ile “Çocukların İç Dünyasına Yolculuk” başlığı altında konuştuk. Çocukların iç dünyasını anlamak, duygularını keşfetmelerine rehberlik etmek ve sağlıklı bir gelişim süreci desteklemek için doğru yöntemleri kullanmak büyük önem taşır. Oyunun iyileştirici gücü ve sanat terapisi araçları ile çocukların sınıf içinde kendilerini daha iyi ifade etmeleri ve olumlu benlik algısı oluşturmaları hakkında konuştuk.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Havva Nur Altun ve Özlem Yasev ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşadık.

Buluşmalar'ın 314’üncüsü 28 Mart 2025 Cuma günü saat 18.30’da!
İlk bölümde “Eğitimde Yapay Zeka“ başlığı altında eğitim teknolojileri uzmanı ve yazar sevgili Murat Özkan ile birlikte olacaktık. İkinci bölümde de kulüp üyelerimizden sevgili Günce Öner ile “En Sevdiğim Ders: Miss Purpy, İngilizce Dersinde Uygulanan Yapay Zeka Araçları” başlığı altında konuşacaktık. Son olarak üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Kıymet Özcan ve Murat Çelik ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşamayı planlıyorduk fakat ülkemizin ani değişen gündemi yüzünden bu programı daha sonra yapmak üzere iptal ettik.

Buluşmalar'ın 315’incisi 11 Nisan 2025 Cuma günü saat 18.30’da!
İlk bölümde "Doğal ve Yapay İhtiyaçlar Bağlamında Ruh Sağlığı" başlığı altında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ile birlikte olacağız. “Çocuğunuzun ya da öğrencinizin nelere ihtiyacı olduğunu biliyor musunuz?” sorusundan yola çıkarak ihtiyaçların varoluşsal temelleri üzerinde duracağız.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Hazal Yazıcıoğlu Büyükhatipoğlu ile “Öz Şefkatin Gücü: Kendini Sevmek ve Bedeninle Barışmak” başlığı altında konuşacağız.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Altyn Nurliyyeva ve Mikail Batuhan Demircioğlu ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşayacağız.

Buluşmalar'ın 316’ncısı 25 Nisan 2025 Cuma günü saat 18.30’da!
İlk bölümde "Otizm ve Eğitim" başlığı altında Dr. Sevda Cebeci ile birlikte otizmli bireylerin karakteristik özellikleri ve otizmde tanılama süreci hakkında konuşacağız. Bu grupla çalışan öğretmenler için eğitimlerine ve davranış problemlerine yönelik pratik önerilerden söz edeceğiz.
İkinci bölümde kulüp üyelerimizden sevgili Oytun Cebeci ile "Anlatıcılığın Farklı Ortamları" başlığı ile buluşacağız. Sınıfta, atölyede ve sahnede anlatımın farklı koşulları, dinleyenlerin benzer ve değişen yönleri hakkında konuşacağız.
Üçüncü bölümde ise kulüp üyelerimizden sevgili Sema Güngör ve İpek İpeksoy Hamarat ile Pecha Kucha (20x20) formatta heyecanlı dakikalar yaşayacağız.