top of page
Yazarın fotoğrafıFunda Uygun Sır

Okuyan Akıllı Bıdıklar Kitap Kulübü

Merhabalar,

Ben Şehit Yüzbaşı Ali Rıza Sadak İlkokulundan Funda Uygun SIR. Sizlere okulumda 2.5 yıldır yürüttüğüm bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Tüm Dünya'yı etkisine alan kovit salgını başladığında mart ayıydı ve ben 1. sınıfları okutuyordum. Okullarımız tatil oldu derken yeni eğitim öğretim yılının da uzaktan ve çevrimiçi yapılacağını öğrendiğimde artık 2. sınıf olmuştuk ve uzun süre bu şekilde devam edecek gibi görünüyordu.


2. sınıf öğrenciler de okuma sevgisinin kazandırılması gereken bir dönemdir ve ben bu dönemi kaçırmak istemiyordum. Ne yapabilirim düşüncesiyle bir Kitap Kulübü kurmaya karar verdim. Çocuklar kulübümüzün adını Okuyan Akıllı Bıdıklar Kitap Kulübü olarak koymaya karar verdiler.


Kulübü kurduk tamam da; kitapları nasıl temin edecektim. 23 öğrencim vardı ve okulum dezavantajlı bölgedeydi. Velilerimin düzenli olarak kitap almaları mümkün değildi. İlk kitabımızı ben aldım ve çocuklarla okulda buluşup kitapları onlara teslim ettim. Haftanın 3 günü canlı derslerimizin son saatlerini kitap okuma saatiyle sesli okuma yaparak değerlendirdim. Sadece kitap okumuyor kitapta bahsi geçen her olay hakkında konuşuyor, inceliyor, videolar izliyorduk. Derken ilk kitabımız bitti ve çocuklar çok keyif alarak derse dahil oldular. Elde ettiğim bu keyfi devam ettirmek ve çocuklara kitap okuma sevgisini kazandırmak istiyordum. 2. kitabı almamız lazımdı ama nasıl? Sadece 2.kitap değil bu kulübün çalışmalarını yıl boyunca devam ettirmek istiyordum. Bunun için çevremdeki eşe dosta kulübümüzden, velilerimin ekonomik durumundan bahsettim ve destek olmalarını istedim. Ve çok destek gördüm.



Yine bir canlı dersimizde kitabın künyesini okurken öğrencilerim yazarı hayal etmeye başladılar . Ben de çocukları kitabın yazarı ile buluşturmaya karar verdim. Yazarı arayıp buldum ve öğrencilerim canlı dersimizde yazar ile söyleşi yapma imkanına kavuştular. Bu olay çocuklarda kitap okuma sevgisini daha da artırdı. Artık çocuklarla 3 hafta da bir okulda buluşuyor yeni kitaplarını heyecanla benden alıyorlardı. Canlı derslerimizde kitaplarımızı okuyor ve bitiminde yazarı ile söyleşi yapıyorduk . Derken 2021-2022 eğitim öğretim yılında artık yüz yüze eğitime geçtik ve 3.sınıftık. Öğrencilerim ve velilerim kitap kulübümüze devam etmek istiyorlardı. Onlardaki bu heyecanın yok olmasını istemedim ve tüm hızla çalışmalarıma devam ettim. Yine kitapların temini için bağış topladım ve yazarlarımızı okula davet ettim. Her ne kadar okullar yüz yüze eğitime geçse de pandemi devam ediyor ve derslerimizi maske mesafe kontolünde işliyorduk. Bu nedenle yazarlarımız okula gelmek istemiyorlardı. Uzun ve ısrarlı telefon görüşmelerim sonunda onları ikna etmeyi başarıyordum. Her kitap bitiminde muhakkak yazarı ile buluşuyorduk. Hem ben hem aileler çocuklardaki gelişimi çok net görmeye başladık. Okulumuza gelen her yazar da dezevantajlı bölge olması dolayısıyla beklentilerini düşürerek okulumuza geldiklerini ama çocuklarla söyleşi yapmaktan büyük keyif alarak okulumuzdan ayrıldıklarını hatta kulübe destek olmak istediklerini söyleyerek bir sonraki kitabımızın teminini üstlenmek istediler.

4. sınıfız ve kulübümüz çalışmalarına hala devam ediyor. 2,5 yıldır kulüp çalışmalarımı velilerime hiç yük olmadan tamamen kendi çabalarımla yürütmekteyim. Sonuç olarak öğrencilerim iki yılda 20 yazar ile tanışma sohbet etme imkanı bulurken kitap okuma sevgisini de kazanmış oldular.



Sürdürdüğüm bu çalışmayı okulum tüm öğrencilerini de dahil etmek istedim. Ve sosyal medyadan gördüğüm Sevgili Banu Tozluyurt ve İpek Ongun'un kızı Defne Ongun Müminoğlu’nun yürüttüğü Birlikte Geleceğiz Projesine başvuru yaptım. Okulumuzun dezavantajlı bölgede olduğunu, kitaba ve yazara ulaşmakta yaşadığımız zorlukları anlattım. Israrlarım sonuç verdi ve köy okulları için başlattıkları bu projeye bizim okulu da dahil ettiler. İstanbul’dan gelerek iki gün boyunca hem öğrencilerimize hem velilerimize çeşitli atölye çalışmaları yaptıkları gibi kendi kitaplarını hediye ederek seminerler düzenlediler. Böylelikle tüm velilerimiz ve öğrencilerimiz yazarla buluşmuş oldu.



Öğrencilerimle yürüttüğüm bu projeye Benimle Aynı Dili Konuş Anne adlı kitap kulübünü kurarak velilerimi de işin içine dahil ettim. Velilerimle okuyacağım kitapları çocuk gelişimi üzerine özellikle seçtim çünkü çocuklarıyla nasıl iletişim kuracaklarını bilemiyorlardı. Dezavantajlı bölge olmamızdan dolayı velilerim ilk başlarda farklı sebeplerle (okuma yazmayı bilmemesi, eşlerinin izin vermemesi ,zaman bulamamak vb..)gibi nedenlerle katılım gösteremeyeceklerini söyleseler de sonunda çoğunluğunu ikna etmeyi başardım . İlk kitabımız Doğan Cüceloğlu’nun Geliştiren Anne ve Baba kitabı oldu. Kitap bitiminde her ay bir velimin evinde toplanıp kitap üzerine konuşuyor öğrendiklerimizi birbirimize anlatıyorduk. Okuma yazma bilmeyen velilerimde bizleri dinleyerek kulübe dahil oldular. İkinci kitabımız Bahar Eriş in Anne Beynim Aç kitabı oldu. Bahar Eriş okulumuza gelemese de sosyal medya hesaplarında bizleri paylaşarak desteğini göstermiş oldu. Velilerle de sürdürdüğüm bu çalışmayı yine kitapları kendim temin ederek sürdürdüm. Velilerim okudukları kitap sonrasında çocuklarına davranışlarında çok büyük değişiklikler olduğunu ve yaptıkları yanlışları gördüklerini söylediler.

Sonuç olarak başlattığım bu proje ile hem kitap okuma sevgisi kazanmış öğrencilerim hem de velilerim oldu.







Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page